Karres + Brands, de landschapsarchitecten

Geschreven door Michiel op 10 juli 2019

Landschapsarchitectuurbureau Karres + Brands tekende voor het landschappelijke en stedenbouwkundig ontwerp van Wilgenwold en Het Wilgenerf. Dit gerenommeerde, internationaal opererende bureau werd ongeveer 2 jaar geleden betrokken bij de ontwikkeling van Wilgenwold. Begin dit jaar werd het bureau ook betrokken bij de ontwikkeling van ons nieuwe project in Oosterwold: het Wilgenerf.

Prijswinnend

Het in Hilversum gevestigde bureau is in 1997 opgericht. Het ontwerpt voor zowel kleine als grote gebieds-ontwikkelings- en herbestemmingsprojecten. Van het ontwerp van het Mandelapark in Almere en de entree en tuinen van het Biodiversity Center van Naturalis, tot het Masterplan van de stad Tallinn om de haven met het stadscentrum te verbinden. Dat hun kwaliteit en visie op landschapsarchitectuur en gebiedsontwikkeling hoog staan aangeschreven blijkt niet alleen uit de aard van hun projecten; het bureau won de afgelopen jaren in binnen- en buitenland talloze prijzen en awards  voor park- en landschapsarchitectuur. 

We spreken Niek Smal, ontwerper van Karres + Brands, over het ontwerp van het Wilgenerf.

Niek Smal, ontwerper van Karres + Brands

Nieuwe manier van stedenbouwkundige ontwikkeling

Hij was eerder al betrokken bij de ontwikkeling van Wilgenwold. Voor het Wilgenerf ontwierp hij het landschappelijk ontwerp. Niek is enthousiast over beide projecten: “Dit is een hele nieuwe manier van stedenbouwkundige ontwikkeling; de gemeente heeft een groot gebied aangewezen: Oosterwold. Daar moeten totaal 15.000 woningen worden gerealiseerd. De wijze waarop deze wijk wordt ontwikkeld is echt vernieuwend. Niet alleen als het gaat om hoe de kavels worden verdeeld en het duurzame karakter, maar de gemeente heeft de grond bijvoorbeeld ook niet bouwrijp gemaakt. Dat is iets wat normaal de prijs van een kavel al enorm opdrijft, ” aldus Niek. Bekijk ook ons eerdere blog over de verschillen tussen project Wilgenwold en -Wilgenerf.

Bewoners denken actief mee

“Afgezien van het duurzame en zelfvoorzienende karakter, is bij de ontwikkeling van Wilgenwold en het Wilgenerf ook bijzonder dat de toekomstige bewoners echt actief meedenken over de inrichting van hun wijk. Vanuit de Vereniging van Eigenaren doen ze dat in samenwerking met de projectontwikkelaar en met ons. Uiteraard moet dat binnen de kaders van het door de gemeente goedgekeurde concept en de ontwerpvisie die wij samen met de projectontwikkelaar hebben neergelegd. 

Op basis van de wensen van de bewoners en rekening houdend met de eisen van de gemeente, tekenen wij vervolgens een ontwerp van de buurt. We projecteren alle kavels en de woningen op de beschikbare ruimte: waar komen de woningen? Wat is de positie van iedere woning op de eigen kavel? Hoe liggen de woningen ten opzichte van elkaar? Maar ook de overige zaken zoals bijvoorbeeld de positie van gemeenschappelijk groen, ontsluitingswegen, paden, sloten, waterpartijen en andere gezamenlijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld de helofytenfilter.”

Samen je woonplek bepalen

Het ontwerp van de buurt en de wensen van de bewoners als het gaat om de exacte locatie van hun buurt binnen de wijk Oosterwold, worden vervolgens voorgelegd aan de gemeente.

In overleg met alle partijen wordt daarna bepaald op welke plek de woningen uiteindelijk worden gerealiseerd. “Op het moment van intekenen weten de toekomstige bewoners dus nog niet precies waar in Oosterwold ze komen te wonen. Daar hebben ze nog invloed op. Ook dat is uniek,” aldus Niek.

Verdere rol van Karres en Brands

Als het landschappelijke en stedenbouwkundig ontwerp is goedgekeurd en de bouw eenmaal is begonnen, is Karres + Brands minder in beeld. Dan zijn vooral de aannemer, het installatiebureau en de projectontwikkelaar aan zet. 

Wel is de projectleider van Karres + Brands aanwezig bij bewoners-avonden. Om eventuele vragen te beantwoorden, maar vooral ook om te leren over de ervaringen en wensen van de bewoners. Want ook als het aan Niek ligt blijft het niet bij de huidige geplande projecten. “Voor mij als landschapsontwerper is het een erg interessant project. We ontwikkelen op een voor Nederland unieke wijze een zo duurzaam en prettig mogelijke leefomgeving. Daarbij stellen we de bewoners en hun behoeften centraal. Wat daarbij extra voldoening geeft, is dat we merken dat er een grote behoefte is aan deze vorm van duurzaam wonen in een groene omgeving en dat de interesse voor de kavels enorm is.” 

Meer weten over Karres + Brands: https://www.karresenbrands.com/

Lees ook

De Oostvaardersplassen: ruige natuur in de buurt

Lees ook

Projecten in Oosterwold

Wilgenwold

Woning excl. grond
Vanaf € 302.500
Bekijk project

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Wilgenwold werkt samen met: